Vlani vzrástol na Slovensku počet pracujúcich ľudí načierno

03.02.2014 Bratislava

Bratislava 3. februára (TASR) - Počet ľudí pracujúcich "načierno" v minulom roku oproti roku 2012 vzrástol. Stúpol však aj počet kontrol u zamestnávateľov zo strany inšpektorov úradov práce a Národného inšpektorátu práce.

Celkový počet výkonov kontrol v roku 2013 predstavoval 21.460 kontrol, skontrolovaných osôb bolo 58.029 a inšpektori preverili 13.840 subjektov. Ako inšpekcie ukázali, až 685 zamestnávateľov porušilo zákaz nelegálneho zamestnávania a "načierno" pracovalo 1323 osôb, zatiaľ čo v roku 2012 zákaz nelegálne zamestnávať porušilo 408 zamestnávateľov a "načierno" pracovalo 692 ľudí. "V priemere sa dá hovoriť o náraste kontrol, ale aj zistení," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Podľa šéfa rezortu práce je prekvapivé, že približne tretina ľudí, ktorí boli vlani zamestnaní nelegálne, sú zároveň registrovaní aj na úradoch práce ako nezamestnaní. "Dosť ma to prekvapuje, lebo sme vytvorili podmienky aj pre zamestnancov, aj pre zamestnávateľov z hľadiska odvodových úľav," povedal Richter.

Vo väčšine prípadov pritom načierno zamestnávali vlani ľudí menšie firmy. Boli však zaznamenané aj prípady hromadného nelegálneho zamestnávania.

Výraznou mierou sa na odhaľovaní nelegálnej práce vlani podieľal aj špeciálny útvar inšpektorátu práce, takzvaná kobra. "Od 1. septembra 2013 do konca roka bolo skontrolovaných 2443 subjektov, 2379 osôb a počet zamestnávateľov, ktorí porušili zákaz nelegálneho zamestnávania, bol 194 a v týchto firmách pracovalo nelegálne 312 zamestnaných pracovníkov," doplnil generálny riaditeľ Národného inšpektorátu práce Andrej Gmittter. 
 

Vyberte región